İyi bir ürüne sahip olmanız o ürünü kolayca satacağınız anlamına gelmiyor. Ticaretin ve satışın temelinde pazarlama ve reklam faaliyetleri vardır. Reklam ve pazarlamanın amacı hedef ürünün varlığını hedef tüketiciye bildirmektir. Yani reklam ve pazarlama faaliyeti ticari bir faaliyet olmanın yanında aynı zamanda da bir kamu hizmetidir.
Daha önce televizyonların, radyo ve gazetelerin tekelinde olan reklâm ortamı çok hızlı bir şekilde internete doğru kayıyor. Bu gelişme kaçınılmaz olarak reklam pastasının mevcut televizyon, gazete ve radyoların elinden giderek kaçmasına neden oluyor.
Özellikle GOOGLE’ın önderliğini yaptığı adsense ve adwords gibi internet üzerinden yapılan reklamlar herkesi işin içine çekiyor. Google aldığı reklam pastasını internet kullanıcılarıyla bir şekilde paylaşarak reklam faaliyetinin içine en uçtaki internet kullanıcısını da dahil ediyor. Bu reklam faaliyetlerinin yüzünün tamamen değişmesi demek.
Gazete ve televizyonlar yaratıcı düşünme konusunda Google gibi yaratıcı düşünemiyor ve geride kalıyor. Onlar sadece bir de web sitesi açıp, oraya da reklam almak gibi internete basit bir düşünceyle bakmaya devam ediyorlar. Bu durum onların sadece olaya seyirci kalmasına neden oluyor.
Herkes açtığı web sitesinde kendi reklam filmini artık yayınlayabiliyor. Herkes artık hem yönetmen, hem reklam yazarı, hem de oyuncu olmaya başlıyor. Bu değişimden de herkes, özellikle internet kullanıcıları çok hoşlanmış görünüyor.
Ayrıca Youtube ve Facebook gibi siteler herkesin kendi kendisinin reklamını yapmasına da olanak sağlıyor.
Tabi herkesin reklam yazarı, yönetmen ve oyuncu olmaya kalktığı böyle bir ortamda yaratıcılığın ve yaratıcı düşünmenin ön planda olması gerekiyor. Yaptığınız sıradansa hiçbir etkisi olmuyor.
Reklam, pazarlama ve satış işinde çalışan herkesin;
1-) Beynin nasıl çalıştığını çok iyi bilmesi gerkiyor. Çünkü etkilemek istedikleri insanların beyni. Özellikle reklamın unutulmaması için neler yapılması gerektiğinin bilinmesi şart.
2-) Sadece beyni etkilemek için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz de tek başına işi çözemiyor. Yaratıcı düşünebilmeniz gerekiyor. Yaratıcı düşünebilmek için de yaratıcı düşünme tekniklerini bilmeniz gerekiyor.
Peki etkili ve yaratıcı bir reklam filmi nasıl olmalı. İyi bir reklam filmi kendinde hangi özellikleri barındırmalı.
Bana “Etkili ve yaratıcı bir reklam filmi nasıl olmalı, bu konuyu bir reklam filmi örneği üzerinde açıklayabilir misiniz?” diye sorarsanız, bugün benim de tam olarak yapmak istediğim bu. Amacım hem bu özellikleri saymak, hem de bu özellikleri içinde barındıran çok güzel bir örneği size sunmak…
Konuyu çok uzatarak ve edebiyat yaparak sizi sıkmayacağım.
Etkili ve yaratıcı bir reklam filminde şu özellikler olmalı;
Basit Olmalı : Reklam filmi anlatmak istediği şeyin basit bir şekilde anlatılmasını sağlamalı.
Alakalı Olmalı : Reklam filminde sunulan hikaye veya olay direkt olarak anlatılmak istenenle ilgili veya alâkalı olmalı.
Şaşırtıcı Olmalı : Özellikle izleyicinin dikatini çekmek için beklenmeyeni sunmalı. Yani izleyiciyi önce zihinsel bir kalıba sokmalıi sonra bu kalıbı beklenmedik bir anda kırarak şaşırtmalı.
Açık ve Sağlam Olmalı : İletilmek istenen mesaj insan beyninde çok açık ve sağlam imgeler oluşturmalı.
Renkli Olmalı : Reklam filminin duygusal bir rengi olmalı. Mesaj kişilerde bir duygu uyandırmalı.
İnandırıcı Olmalı : Reklam filmi iletilmek istenen mesaja inanmayı desteklemeli.
Aklınızda kalsın diye bu özelliklerin sıralamasını baş harfleri “B-A-Ş-A-R-İ” olacak şekilde düzenlemeye çalıştım. Aşağıda örnek olarak izleyeceğiniz reklam filmini etkileyici ve yaratıcı yapan şey yukarıda saydığım tüm özellikleri kendinde barındırıyor olmasıdır. Bu örnek reklam hem açık, hem basit, hem alâkalı, hem şaşırtıcı, hem duygusal (renkli), hem de inandırıcı. Aşağıdaki filmi izleyin, ne demek istediğimi anlayacaksınız;
http://www.youtube.com/watch?v=CC38ssRlje0